Когато си толкова млад, всъщност не искаш да слушаш

/ март 4, 2020

От Алисън Холт, кореспондент по социалните въпроси, BBC Новини

1 март 2020 г.

Джендърната клиника на NHS „трябваше да ме изпита повече“ по време на промяната

23-годишна жена, която предприема съдебни действия срещу джендър клиника на NHS, казва, че е трябвало да бъде предизвикана повече от медицинския персонал относно решението да смени пола си на мъжки като тийнейджър.

Съдията дава предимство за пълно изслушване на делото срещу фондацията „Tavistock и Portman NHS Trust“.

Адвокатите ще твърдят, че децата не могат да дават информирано съгласие за процедура, забавяща пубертета, която да им помогне да сменят пола си.

От Tavistock казват, че винаги са използвали предпазлив подход към процедурата.

Благотворителната организация за джендър идентичност „Русалките“ (Mermaids) заявяват, че хората са изправени пред дълго чакане за достъп до такива услуги, че могат да спасят животи и че много малко хора съжаляват за своето решение.

Клиниката, базирана в Хампстед, северозападен Лондон, която ръководи единствената услуга за развитие на джендърната идентичност в Обединеното кралство (GIDS), добавя, че приветства проучването на доказателствата в тази спорна област.

Кийра Бел е един от ищците и ще даде показания в съдебния контрол, който вероятно ще бъде изслушан в началото на лятото.

Вторият ищец, известен само като мама „А”, е майката на 15-годишно момиче с аутизъм, което очаква лечение в клиниката.

Кийра описва, че е била мъжкарана като дете. На въпроса колко силно е изпитвала нуждата от промяна на своята полова идентичност, тя отговаря, че постепенно се е изграждала нуждата, след като е започнала да чете в интернет повече по въпроса за смяната на пола.

След това, докато се впуска в клиничната пътека, тя казва: „една стъпка води до следващата“.

На 16-годишна възраст тя е била насочена към клиниката GIDS на Tavistock. След три едночасови срещи, тя казва, че са ѝ предписали блокери на пубертета, които забавят развитието на признаци на пубертет, като цикъл или окосмяване по лицето.

Тя е останала с впечатлението, че е нямало достатъчно изследвания или терапия, преди да се стигне до този етап.

„Трябваше да бъда предизвикана срещу предложенията или твърденията, които споделях за себе си“, казва тя. „И мисля, че това щеше да направи голяма разлика в избора ми, ако  просто бяха поставени под съмнение нещата, които казвах.“

Какво представляват блокерите за пубертета?

Това са медикаменти, които могат да спрат развитието на гърди, цикъл, окосмяване по лицето и промени в гласа.

Те могат да бъдат предписани на деца с полова дисфория, които чувстват, че биологичния им пол не съвпада със социалния им пол.

Това има за цел да им даде повече време да обмислят възможностите си, преди да преминат през физическите промени в пубертета.

Въпреки че блокерите на пубертета са описани от NHS като обратими, GIDS признава, че тяхното влияние върху развитието на мозъка и психологическото здраве не е напълно известно.

Година след започване на прилагането на пубертетни блокери тя казва, че ѝ е предписан мъжкият полов хормон „тестостерон”, който развива мъжките характеристики като брадата по лицето и дълбокия глас. Преди три години са ѝ направили операция за отстраняване на гърдите.

„Първоначално се чувствах много облекчена и щастлива, но мисля, че с напредването на годините започваш да се чувстваш все по-малко ентусиазиран или дори нещастен от промяната.”

„Може да продължите и да се закопаете още по-дълбоко в тази яма или да изберете да излезете от нея и да смъкнете тежестта от раменете си.“

‘Твърде млада

Тя е решила да спре да приема кръстосано-полови хормони преди година и споделя, че сега приема биологичния си пол. Но тя също така е ядосана за случилото се с нея през последното десетилетие.

„Като тийнейджър ми беше позволено да приемам тази идея, която имах, почти като фантазия,… и това ми повлия в дългосрочен план като възрастен човек.

„Аз съм много млада. Току-що стъпих в зряла възраст и трябва да се справя с този вид тежест или радикална разлика – поне в сравнение с другите.“

Адвокатите на Кийра ще твърдят, че децата не могат да преценят въздействието, което подобни процедури могат да окажат върху бъдещия им живот, включително например върху тяхната плодовитост.

Бившият персонал в клиниката изразява опасения, че тийнейджърите, които искат да сменят пола си, получават блокери за пубертета без адекватна оценка или психологическа работа.

Твърди се, че деца на 12 години са получавали медикаментите, които блокират хормоните и водят до промени, свързани с пубертета, като цикъл или окосмяване по лицето.

Но тя също така осъзнава защо тийнейджърите пристигат в клиниката дълбоко измъчени и отчаяни да променят пола си.

„Аз казвах същото преди години, когато отидох в клиниката. Бих казала, че ме спасяват от самоубийствена идея и депресия като цяло и по онова време усещах, че облекчават всички онези проблеми с психичното ми здраве, сред които половата дисфория“.

Кийра Бел

Тя определя живота в семейството си като труден. Тя също така вярва, че ако се е почувствала по-приета от обществото, каквато е била тогава, може би да не се е стигнало до това да иска да промени пола си. Тя добавя също, че като млада е нямала желание да слуша възражения и предупреждения, които да я предпазят.

„Чувствам, че ако можех да кажа нещо на моето 16-годишно „аз” вероятно нямаше да послушам тогава. И това е смисълът в този случай, когато си толкова млад, всъщност не искаш да слушаш.

„Затова смятам, че от тези институции, като Тависток, зависи да се ангажират и да накарат децата да преразгледат това, което говорят, защото това е път, който променя живота.“

Д-р Поли Кармайкъл е консултантският клиничен психолог, който ръководи „Службата за развитие на половата идентичност“ (Gender Identity Development Service). Тя похвали Кийра за изказването, но настоя, че клиниката има задълбочен процес на оценка.

„Наистина сложно“

Тя определя техния подход като „предпазлив“ и казва, че работят в тясно сътрудничество с децата и техните семейства, за да вземат правилните решения за тях, като по-малко от половината от наблюдаваните случаи преминават към блокери на пубертета или кръстосано-полови хормони.

„Това е наистина комплексна зона с емоционални моменти от всички страни. И в този център младите хора, с които работим – те идват при нас с много големи страдания, свързани с усещането за себе си.

„Тук говорим за идентичност, тяхната идентичност и усещане, че тяхната полова идентичност не съответства на биологичното им тяло.“

Тя вярва, че съдебният преглед, когато това се случи, ще бъде важна възможност да се гарантира, че доказателствата около лечението и способността на детето да даде съгласие са внимателно проучени.

„Това е разгорещен дебат в момента. И мисля, че предприемането на крачка назад – и външен обмислен преглед на доказателствата и чувствата на хората относно най-подходящия начин за подкрепа на младите хора – в този момент не може да бъде нищо друго освен полезно.“

Време за чакане

Благотворителната организация за джендър идентичност „Русалките“ предлага подкрепа на млади хора с променен пол и техните семейства.

Нейната главна изпълнителна директорка Сузи Грийн защити текущия процес, който според нея се основава на дългогодишни изследвания и заяви, че се надява съдебният преглед да „даде светлина“ върху преживяванията на младите хора.

Тя казва пред BBC новините, че много хора, които са се обърнали към благотворителната организация, са „много отчаяни“ и че изследванията предполагат, че блокерите на пубертета могат да помогнат за намаляване на процента на самонараняване и самоубийство.

Споделя също, че не е пропорционално да се премахват услуги заради „много малък брой“ хора, които съжаляват, че са се подложили на медицинска намеса.

„На първо време чакането е много повече от две години и когато младите хора достигнат до услугата, тогава настъпва процес, който отнема около година, преди медицинската намеса да бъде разгледана“, казва тя пред BBC Новини.

„Процесът е много подробен, те получават много информация за ползите, рисковете и прогнозираните резултати от това, което се очаква като влияние от различните видове медикаменти. Така че те дават информирано съгласие и това е в основата на NHS.“

NHS England е заинтересована страна в правния случай. Тя вече е обявила независим преглед на своите политики относно използването на блокери на пубертета и кръстосано-полови хормони. NHS описва това като част от планирано проучване, който ще бъде извършено от група от независими експерти.

Източник:https://www.bbc.com/news/health-51676020?fbclid=IwAR35g97vCIlGfUQfmyGuNyw5vlUHwGerGHaptEjK6duZKU3MpWcA9S_mgqE

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment