UK: Деца в риск биват настанявани на мили от дома си

/ януари 2, 2020

Докладът „Pass the Parcel“:  Деца в риск биват настанявани на мили от дома си

24 декември 2019 г., BBC News

     Докладът сочи, че около 30 000 деца под опека са настанени извън района, в който са живели, като близо 12 000 живеят на 20 или повече мили разстояние от семейство и приятели. В него се казва, че 2000 деца са настанени на повече от 100 мили разстояние от мястото, което наричат свой дом.

     Детският комисар на Англия Ан Лонгфийлд казва, че все по-голям брой деца  са лишени от подкрепа и рискът да изчезнат е повишен. Правителството заявява, че настаняването се случва само в „краен случай”, а „безопасността и приспособяването” са приоритет.

     Според министерството на образованието към 31 март под опека е имало 78 150 деца.       

     Докладът на детския комисар, озаглавен „Pass the Parcel“ („Предай пратката“), идентифицира увеличение с 13% на броя на непълнолетните, настанени извън района на местните власти за последните 4 години.

     Допълва се, че нарастването на броя на по-големите деца под опека води до това, че местните власти, със своите силно ограничени средства, не могат да осигурят  достатъчно подходящи места за настаняване на местно ниво. Това означава, че много от тези деца отиват в частни домове за деца в по-евтини райони, но без семейната структура на приемното място.

     „Някои от децата ми казаха, че се чувстват като пратки – препращани от едно място на друго, не знаят дори къде се намират на картата“, казва г-жа Лонгфийлд.

     „Не искаме това за собствените си деца и не бива да го допускаме и за онези, които разчитат на държавата да се погрижи за тях“.

     Постът „детски комисар“ за Англия е създаден, за да процедира като независим представител на младите хора с цел да влияе на политиките,  които ги засягат.

Ето какво казват на комисаря някои от тях:

Източник: Pass the Parcel

     „Чувствам се като пратка, която се мести наоколо през цялото време.“ – момиче, настанено на повече от 100 мили от дома.

     „Никога не бях чувал за този район.” – момче, настанено на 75 мили от дома.

     „Чувствам се самотна. Дори не знам къде съм. Чувството е, че си нямаш никого.“ – момиче под опека.

     „Дори не знам къде съм на картата.“ – момиче, настанено на 80 мили от дома.

     „Никога не си разопаковам нещата, защото знам, че след няколко седмици ще ме прехвърлят някъде другаде.“ – момиче под опека.

     В доклада се казва, че лондонските райони Уестминстър, Хамърсмит и Фулъм, и Тауър Хамлет изпращат най-много деца извън района.

     Признава се, че някои трябва да бъдат преместени поради риск от малтретиране, сексуални насилници или опасност да бъдат вербувани от банди, но казва, че често причината е  липсата на подходящи места, осигурени от местните органи.

     Марк Ръсел, изпълнителен директор на благотворителното дружество Children’s Society (Детско общество), казва:

     „Просто не е добре толкова много от тези уязвими деца да бъдат настанявани, защото там някъде леглото е безплатно, а не защото детето ще получи грижата, подкрепата и чувството за принадлежност, които заслужава „.

     Г-жа Лонгфийлд призовава за независим преглед на системата за социални грижи за децата, по-специално техните нужди на ниво безопасност и емоционално здраве.

     Говорител на правителството заяви, че настаняванията се одобряват от директорите на местните власти за услуги за деца и че Ofsted (Служба за стандарти в образованието, детските услуги и умения) ще оспори лошите решения.

     „Знаем, че има предизвикателства при намирането на правилните места за настаняване и вече сме заложили допълнителни 1,5 милиарда британски лири за социални услуги за деца и възрастни, както и преглед на системата, така че децата да получават най-добрите възможни грижи“, каза той.

Източник: https://www.bbc.com/news/uk-50899652?fbclid=IwAR290OzdCUzdNKkV8gDmuhCx02pHAQbzAAMg14FDqzq46PsIdE5uwFKK_n8

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment