ООН моли САЩ да спрат да извеждат деца от семейства, за да накажат родителите

/ март 29, 2020

18.06.2018 г., ИА Красная весна

Бел.ред.: В крайна сметка, обаче изглежда, че изявлението на генералния комисар на ООН по правата на човека е предизвикано не от загриженост за иззетите деца, а от желанието да се разширят инструментите за тяхното изземване. 

Да спрат да използват изземането на деца от семействата им за наказание на родителите призова Съединените щати върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хусейн на 18 юни, на 38-ата сесия на Съвета на ООН за правата на човека, съобщава ИА Красная весна.

„През последните шест седмици около 200 деца са били насилствено отнети“, каза Ал Хусейн. Той отбеляза, че според педиатрите подобни действия могат да причинят непоправима вреда на децата.

Комисарят смята, че тази практика е прекалена:  „Призовавам САЩ незабавно да се спре практиката на принудително извеждане на деца“. Той също така призова САЩ да ратифицират Конвенцията за правата на детето.

Припомняме, че страни по конвенцията за правата на детето са всички държави-членки на ООН, с изключение на САЩ. Въпреки факта, че страната участва активно в създаването ú, тя все още не е ратифицирала конвенцията.

Противниците на документа в САЩ го оценяват като „най-голямата заплаха за правата на родителите в историята на Съединените щати“„неограничена програма за унищожаване на родителските права“ , „оръжие в ръцете на хора с извратени възгледи“.

И тази гледна точка има всички основания. Така осмият член на Конвенцията за правата на детето гласи:  „Държавите страни по споразумението се задължават да зачитат правото на детето да запази своята индивидуалност, включително гражданството, името и семейните връзки, както е предвидено в закона, без незаконна намеса.

Освен това в следващата статия причините за извеждане на дете от семейството са формулирани изключително неясно; „Държавите страни по споразумението гарантират, че едно дете не е отделено от родителите си против волята им, освен ако компетентните органи, съгласно с решение на съда, не определят, в съответствие с приложимото законодателство и процедури, че такова разделяне е необходимо в най-добрия интерес на детето.“ Отделно „страните-членки зачитат правото на дете, което се разделя от един или двамата родители, да поддържа редовно лични отношения и директни контакти с двамата родители, освен ако това не противоречи на най-добрите интереси на детето.

Фактически в конвенцията е заложено противопоставяне на правата на детето и правата на родителите: вместо да защитаваме семейството като цяло, се говори за защита на индивидуалността на детето. Както показва практиката, в много страни след подписването на конвенцията броят на децата, отстранени от техните семейства, рязко нараства. 

В същото време, например, във Франция докладът на главните инспектори по социалните въпроси показа, че повечето от тези изземвания са неоснователни.

Изглежда, че изявлението на генералния инспектор на ООН по правата на човека е предизвикано не от загриженост за иззетите деца, а от желанието да се разширят инструментите за тяхното изземване. Този път в САЩ.

Източник: http://rvs.su/novosti/2018/oon-prosit-ssha-perestat-izymat-detey-iz-semey-dlya-nakazaniya-roditeley

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment