ПРОСТИТУЦИЯ С МАЛОЛЕТНИ в Майорка

/ януари 22, 2020

• актуализирано на 15.01.2020

ПРОСТИТУЦИЯ С МАЛОЛЕТНИ: Скандалът със злоупотреби в Майорка се разраства


Изнасилването на 13-годишно момиче е повод за скандал в Майорка. Въпреки че отговорният персонал години наред е знаел за това – никой не е съобщил на властите.

 Предполагаемото изнасилване на тринадесетгодишна разбуни скандал в Майорка. Въпреки че очевидно много деца от сиропиталища са били склонявани към секс, службите от години отклоняват поглед от отговорните.

Майорка е потресена от сексуалното насилие над деца от домове. Настоящата социална служба Майоркан на испанския ваканционен остров (IMAS) разпространи след няколко реклами и медийни съобщения, че се знае за няколко случая. На острова за почивка и партита бяха установени 16 жители, 15 момичета и едно момче, които са били склонявани към проституция с години, поради бездействието на властите. Социалните работници, цитирани в сряда от вестник „Diario de Mallorca“, определиха тази цифра като силно понижена и критикуваха властите. Аферата предизвика възмущение и ужас в Палма и в цяла Испания.

Служителите остро критикуваха властите. „Ние показваме тези условия повече от три години. Но IMAS не е предприела никакви действия“, каза социален работник. Става дума „не за няколко десетки жертви“, а за много повече. В някои домове почти всички непълнолетни са насилвани да проституират. Засегнати са предимно деца между 13 и 17 години. Всички те нямат родители или произлизат от семейства със сложни семейни отношения  – и затова са особено уязвими на експлоатация и манипулация.

Често други непълнолетни съквартиранти са действали като „сводници“, за да получат малки суми пари или наркотици. Но възрастните не са въвлечени в скандала само като клиенти, а и като организатори. Все още не е известно дали зад експлоатацията стои група за организирана престъпност. Фактът, че момичетата не само са били прелъстени към проституция, но и са били принудени под заплаха от насилие, не е изключен.

Детските домове в Майорка често са лошо управлявани

На този фон експертите, цитирани от „Диарио де Майорка“, обвиняват властите в „абсолютна небрежност“. Критиката не идва само от социалните работници. Адвокатите, които се занимават със злоупотреби в домовете, също заявиха от „El Mundo“, че тези институции са „лошо управлявани“ в Палма. Отговорниците често се правеха, че не забелязват, когато една 13 или 14 годишна,  в продължение на дни изчезваше от дома.

Според IMAS са взети поне известни мерки. В два случая засегнатите непълнолетни са били преместени, например в домове в континентална Испания. Според регионалното министерство на социалните въпроси през последните три години петима работници от дома – четири жени и един мъж – са били уволнени без предупреждение за „неподходящо сексуално поведение“. Четирима от тези служители са докладвани, каза министър Фина Сантяго за в. „Ултима Хора“. При запитване в сряда, обаче, службата не пожела да даде никакви допълнителни коментари по твърденията на социалните работници.

Общественият дебат за условията в детските и младежки домове на Майорка продължава от няколко дни. Той беше предизвикан от обвинение за изнасилване на 13-годишно момиче. Твърди се, че живеещата в дома е била изнасилена от няколко младежа на Бъдни вечер в столицата на острова Палма. Тя свидетелства в полицията, че е получила няколко предложения да проституира преди изнасилването. Мадридският вестник „El Mundo“ пише в сряда, според изкаване на момичето пред полицията в Палма, че става дума за „слизане в ада“, за „опасна спирала от секс и наркотици“. Досега във връзка с издирването са арестувани седем младежи и един възрастен.

Открита тайна на острова от години е, че условията в 30-те детски и младежки домове на Майорка, в които в момента живеят 359 непълнолетни, понякога са много лоши в сравнение с други испански региони.

Също така в т. нар. Балерман, Плая де Палма, където особено немски туристи обичат да ходят на почивка, са хващани непълнолетни проститутки през последните години отново и отново. Според проучване на Държавния институт по съдебна медицина и сигурност (ICFS) през 2019 г., само в Северна Африка  Мелила има по-висок процент на сексуално насилие, отколкото в Испания и Балеарските острови.

Управляващата от социалистическата партия регионална президентка Франчина Арменгол, която управлява в Палма от 2015 г., говори за проблем, с който се опитва да се пребори от началото на нейния мандат. Наскоро имаше 2,8 установени случая на сексуално насилие на 100 000 жители на островите – тенденцията нараства.

Източник: https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/kriminalitaet/skandal-um-missbrauch-von-heimkindern-erschuettert-mallorca-16582506.html?fbclid=IwAR38lkxXOt4vvAeoVIHr41hVAXeSzBL8hCrCE4EgZZh8ni0UaIkRxBS0kvc&utm_campaign=GEPC%253Ds6&utm_content=bufferb3bd7&utm_medium=social&utm_source=facebook.com

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment