Германия: Сексуални посегателства над малолетни се случват ежедневно

/ януари 26, 2020

19/01/2020  Zukunft CH

Както съобщава немското списание „Ärzteblatt“ (издание на Лекарския съюз) от 5 Декември 2019 г., кибертормозът и сексуалните посегателства са част от ежедневието на много малолетни в Германия.

„Формите на сексуално насилие над малолетни са подредени по същият начин, както и при възрастните: обиди, дискриминация, опипване, принуда, изнасилване“, казва Андреа Бускоте от Областната служба за Закрила на децата  в Долна Саксония. Междувременно се правят повече изследвания по тази тема. „Знаем, че почти половината млади хора са преживели сексуално насилие“, казва Бускоте.

Разликите в „директния“ тормоз:

  • Кибертормозът често се извършва денонощно и не приключва след училище или след работа.
  •  Степента е трудна за контрол → аудиторията е неуправляемо голяма / данните могат лесно да се копират и възпроизвеждат (Интернет не забравя!).
  • Интернет и мобилните телефони позволяват анонимността на извършителите / „Кибер хулиганите“ често изграждат различна идентичност.

„Ясно е, че сексуалното насилие сред младите хора се среща във всички социални слоеве. И че много млади хора имат големи проблеми с това“, казва Бускоте. Този начин на посегателство създава стрес, кара хората да се чувстват несигурни и може да бъде причина за тормоз.
Един проблем: Комуникацията между младите хора в социалните мрежи е трудна за разбиране и се намира извън радарите на педагозите или родителите. Могат да бъдат изпратени например еротични снимки или послания, които по-късно бившият партньор би могъл да използва свободно.
От единадесетата и дванадесетата година от живота преживяванията със сексуално насилие рязко нарастват. Петте най-често срещани рискови места са училище, интернет, обществено пространство, партита в друг апартамент или у дома. По данни на засегнатите, сексуалното насилие възлиза на почти 75 % за дванадесет до 18 годишните. Тъй като тези преживявания са толкова често срещани, много тийнейджъри смятат, че са нормални.


Психологически последици от сексуалното насилие

 Основното пренебрежение към волята на малтретираното дете и нарушаването на неговата цялост се сблъскват у детето с чувство на безпомощност и предателство. Дори в самоувереността си то е дълбоко наранено, ако интернализира чувствата на срам, вина и безполезност.
Отделните фактори трудно могат да бъдат претеглени. Едно е сигурно: злоупотребата често е травматично и следователно определящо живота събитие. Всяко дете развива индивидуални реакции и симптоми в зависимост от своята личност и ситуацията с насилие. Повечето малтретирани момичета и момчета се чувстват виновни и безполезни. Това води и до чувство за вина, изключително ниско самочувствие и тенденции към самонаказание. Могат да настъпят и проблеми със зависимостта (алкохол и наркотици), хранителни разстройства и нарушения на идентичността (граничен синдром).

Източник: https://www.zukunft-ch.ch/sexuelle-uebergriffe-unter-jugendlichen-gehoeren-zum-alltag/?fbclid=IwAR2qdTv_nWl0ha5s-ySt3mcwtxLvTRJ3LUFd8R-dB-OfZLkMBaP5azSNKA0

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment