Германия: Подкопаване на родителските права

/ декември 31, 2019

 Християни, конституционни адвокати и семейни асоциации остро критикуват проектозакона за „правата на децата“. Той надминава „най-лошите ни страхове“, казва Хедвиг фон Беверфьорде от семейната организация „Демо за всички“.

Фактум-редакция, 25 декември 2019 г.

Още от първото изречение от думите на Беверфьорде става ясно, че отглеждането и развитието на децата в семейството вече не е проблем, а че възпитанието трябва да се осъществява в „социална общност“. Родителските права биват изместени в полза на държавата и съдебната система: не родителите, а държавата ще решава предполагаемите интереси на детето.

     Юристът проф. Кристиан Хилгрубер обяснява, че децата вече имат пълна защита от главния закон. Става въпрос за изместване от семейството към „службата на държавния пазач“. Прехвърлянето на директни права в ръцете на децата и класификацията по този начин на основните права въз основа на възрастта би повдигнало въпроса „дали независими правни длъжности не трябва да се предоставят и на други (уж) особено уязвими групи от хора“. „Специалната защита“ от главния закон за семейството пропада, според колониста Клаус-Рюдигер Май.


     Сдружението „Семеен труд“ пише: „С такъв закон държавата притиска все повече родителите.Това би създало законовите предпоставки за лишаване на родителите от техните права, ако държавата счете това за правилно. Тогава застрашаването благополучието на детето не би било никакво условие повече. „Някои вероятно имат тази цел. Други са твърде наивни и лековерни, за да разпознаят опасността. Специалното споменаване на правата на децата би създало такава ситуация, каквато съществуваше в ГДР.“ Възможно е в обозримо бъдеще родителите да бъде принудени да дават на децата си на ясла на основание, че децата им имат „право“ на това. Мнението, че държавата може да защити правата на децата по-добре от родителите е „популистка представа, която може да има пагубни последици за децата и родителите“.

Репортаж на Фактум 01/2020.

Източник: https://factum-magazin.ch/blog/aush%C3%B6hlung-der-elternrechte?fbclid=IwAR1XRuUrB6Ng4NDdugjWbvZIKoKQ6r2M4Yz-GHagI-G-8KjxtSzGMcHVNxA

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment