Германия: Децата на власт!

/ юни 15, 2020

Депутатите искат да намалят възрастта за гласуване до нула години

от Александър Нойбахер, 29.05.2020

Как може да се предотврати, младите да не плащат за пандемията и последствията от нея? Най-интересното предложение идва от политик, който тази година навършва 80 години.

Херман Ото Солмс, финансов експерт от FDP (Свободна Демократична Партия) и бивш вицепрезидент на Бундестага, иска генерацията на Корона да има думата. Той изисква: възрастта за гласуване да падне до нула години. По този начин човек би могъл да попречи на политиката да преследва по-специално възрастните хора: „Целта е по-голяма справедливост между поколенията“.

Солмс подготвя предложение, което група от депутати да внесе след лятната ваканция. Участват политиците на СПД Ингрид Арнд-Брауер и Суен Шулц, както и Томас Силберхорн от ЦСУ. За Солмс това е важна тема. Той вече се опита да го постави в Бундестага през 2005 и 2009 г., но не успя да намери мнозинство. Политикът от ЦДУ Норберт Рьотген нарече искането за право на глас за децата „популистки мотивирано безмислие“.

Вярно ли е това? Основният закон гласи, че цялото държавно управление  идва от народа. Няма нищо за „пълнолетните хора“. Въпреки това около 13 милиона германци са изключени от общите избори, защото са твърде млади.

Това, че можете да гласувате само на 18, не е природен закон.  До 1919 г. всички жени се считат за неподходящи за гласуване в Германия, до 1970 г. – всички под 21 години в Западна Германия. В крайна сметка възрастта за гласуване е произволна. Преди години бившият конституционен съдия Пол Кирхоф и покойният федерален президент Роман Херцог стигнаха до тази оценка. И двамата бяха като Солмс за право на глас от раждането; толкова за популистките простотии.

Като баща нямам никакви илюзии: За повечето деца „Боб строителят“, „Ледената кралица 2“ или съветите за грим в YouTube са по-вълнуващи от въпроса от коя партия е канцлерът. Но как изглежда в училище, в движението или в околната среда, е интересно и за десетгодишните. В сравнение с Пегида децата в „Петъци за бъдеще“ със сигурност не направиха глупаво впечатление.

В крайна сметка определянето на възрастта на гласуване е произволно.

Солмс оставя отворен въпросът, как трябва да се упражнява правото на глас от раждането. Една от възможностите е всеки родител да получи половин допълнителен глас, докато детето не се включи в списък с избиратели. Ако потомците спорят за това у дома с родителите си – толкова по-добре. Това увеличава политическата информираност. Принципът на просветлението се крие в правото на глас за деца.

При изборите за Бундестаг през следващата година повече от всеки трети избирател ще бъде на 60 години или повече. Това е поколението, за което федералното правителство отново повишава нивото на пенсиите, докато много по-млади хора са на краткосрочна работа и треперят за работното си място. Само поради подобни решения предложението на Солмс заслужава да бъде разгледано.

Източник: https://www.spiegel.de/politik/deutschland/abgeordnete-wollen-wahlalter-auf-null-jahre-senken-kinder-an-die-macht-kolumne-a-00000000-0002-0001-0000-000171168297?fbclid=IwAR0OEWHxKP1uAtqruxoiVvCWlp8gHHgyVnOdrBN2LH3TFrxfJChLsunTQkk

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА” и Сдружение „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

https://www.rod-bg.com/articles/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCi6mZpNl8DllF3Rpi9rdZGQ

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Share this Post

Leave a Comment