Според Руската православна църква Законът за превенция на домашното насилие е заплаха за нормалните семейства

/ януари 27, 2020

«Законопроектът за превенция на семейно-битовото насилие (СБН) представлява заплаха за нормалните семейства», заяви завеждащия свещенник от Пятигорската епархия, протойерей Борис Дубинский на 26 януари по време на обществените изслушвания в Северен Кавказ.

Източник: ИА Красная весна, 26 януари 2020 г.

протойерей Борис Дубинский, сн. Красная весна

Свещенослужителят разказва за манипулативните опити на привържениците на законопроекта да представят всяка критика срещу законопроекта като защита на насилието в семейството. Той подчертава, че Руската православна църква осъжда насилието в семейството, точно както и всеки друг вид насилие, но в същото време е против законопроекта, защото счита, че въпреки названието си, той няма да помогне в борбата с насилието вътре в семейството.

Дубинский цитира няколко разпоредби от текста на закона от 29 ноември 2019 г. и ги коментира от името на РПЦ. Той подчертава, че самата формулировка за домашно-битово насилие е толкова силно размита, че всеки конфликт, възникнал в семейството попада под това определение.

Обобщавайки гледната точка на православната църква относно закона, свещенослужителят го нарича «абсолютно незавършен законопроект, не отчитащ множество нюанси, което предполага произволни трактовки».

Той заявява, че законът «осъществява революция в съдебната практика и представлява заплаха за нормалните семейства».  Също така отбелязва, че най-добрият начин за борба с домашното насилие не е създаването на нови закони, а подобряването на практиката на правоприлагане на съществуващите такива.

Да отбележим, че на 26 януари в Пятигорск се състояха обществени изслушвания «За съхраняване на семейството!», където беше обсъден въпросния законопроект. В събитието взеха участие експерти, обществени деятели, политици и представители на народите в Северен Кавказ.

Напомняме, че на 4 декември комисията на патриаршията по семейните въпроси, майчинството и детството нарече законопроекта за превенция на домашното насилие «неприемлив от правна и концептуална гледна точка». Комисията се обърна към депутатите с искане да не бъде разглеждан.

Източник: https://rossaprimavera.ru/news/c824d832

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment