Русия: Деца са задържани за нарушаване на карантината, родителите им са глобени…

/ април 7, 2020

В Курганска област повече от 100 деца са хванати да нарушават карантината

5 април 2020 г. ИА Красная Весна

Питър Брейгел Старши. Детски игри (фрагмент). 1560 година

Повече от 100 непълнолетни нарушители на карантината са задържани от сътрудниците на полицията на 3 април, съобщава «Уральский меридиан».

В периода от 28 март до 3 април включително, полицията е съставила 116 административни протокола на родители на деца, които не спазват режима на самоизолация. Само за 3 април са хванати 38 такива.

Да отбележим, че на 31 март Курганската областна власт увеличи глобата за деца, неспазващи карантината от 500 на 1000 рубли. Родителите се наказват по член 5.35 от КоАП (Неизпълнение от страна на родителите или законните представители на задълженията по отглеждането и възпитанието на непълнолетните). В случая със самоизолацията се има предвид, че родителите не съблюдават своите задължения по опазване здравето на своите деца, ако те не спазват предписания санитарен режим.

Коментар от редакцията: Санитарните норми и борбата против пандемията безусловно са нещо сериозно, но е важно предприетите мерки да не отварят вратата към масовото отнемане на деца от семействата им.

Член 5.35 КоАП се превърна в истински бич за много семейства. Протоколите по този член могат да бъдат съставяни от КДНиЗП (Комисията по делата на непълнолетните и защитата на правта им) по извънсъдебен път.

Не винаги в тези случаи делото се разглежда по същество, има достатъчно голям простор за административен произвол. Незаконно съставените протоколи съгласно член 5.35 КоАП в РФ след това могат да се използват в делата за ограничаване на родителските права.

Източник: https://rossaprimavera.ru/news/c8df1bce

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://info.rod-bg.com/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment